pühapäev, 20. detsember 2015

Kuidas saada ettevõtjaks

Meil on olemas 3 valikut: töötu, palgatöötaja ja ettevõtja. Töötu olemise "rõõmud" jätame kõrvale ja analüüsime erinevusi, mis on palgatöötaja ja ettevõtja vahel. 

Unistused


Palgatöötaja rahuldub oma igapäevaste tööülesannete täitmisega. Ettevõtja on ambitsioonikam ja püüab unistusi ellu viia. Mis unistus on sinul? Tahaks saada ettevõtjaks aga puudub äriidee. See ei saa olla põhjuseks. Iga inimene oskab midagi väga hästi, tulenegu see siis tema varasemast tööst või vabaaja tegevustest. Kui veidigi tahta, leiab igaüks enda oskuste ja huvide baasilt äriidee. Sul on kindlasti mingi hobi, mis sind huvitab ja sa pidevalt täiendad oma teadmisi sellel alal. Hobi võib olla nii käeline kui ka mõtlemisega seotud. Mõtle, kas unistusega saad teha toote või teenuse. Nüüd pane oma äriidee kirja. Näiteks kasuta selleks Ajujahi töövihikut Edu sammud 2.

Erialane professionaalsus

Palgatöötaja erialaoskused arenevad töö käigus. Ettevõtjana erialaoskused tihtipeale taanduvad. Konkurentsis püsimiseks pead sa paratamatult ise ennast täiendama ja valid ise oma tee, kuidas selleni jõuda.

Risk

Palgatöötaja risk tuleb töölepingust. Ettevõtja peab ise otsustama, kas võtta riski, et äriidee ellu viia. Selleks ongi vaja äriplaan kirja panna, et aru saada, kas äri tasub ennast ära. Sul peab olema midagi sellist, mille järgi on vajadust ja kliendid peavad leidma su üles, et saaksid tulu teenida. Analüüsi turgu.

Omand


Palgatöötaja ei ole ettevõtte varade omanik aga ettevõtja on ehk kõigepealt vajad algkapitali. Analüüsi oma finantse. Investeeri iga kuu kas või 100 euro kaupa. Finantskirjaoskust võid ammutada  Finantsaabitsastnaisinvestori Kristi Saare lehelt ja Rahafoorumist. Osaühingu alustamiseks on vaja 2500 eurot. Kui pole investeerimismahukas äriidee, siis võid ettevõtte asutada sissemaksmata osakapitaliga. Kui hätta jääd, siis küsi nõu Digiraamatupidaja käest.


Vastutus

Palgatöötaja vastutus tuleneb töölepingust ja ameti hierarhiast. Ettevõtja vastutab alati ja kogu varaga ehk see, mis on sul osaühingu osakapitaliks (miinimum 2500). Täpsemalt öeldes, vastutus oleneb rollist.  Kas ollakse omanik või juht. Omanik ei vastuta vaid investeerib. Juht vastutab. Kui oled omanik ja juhatuse liige, siis on lihtsalt kaks rolli ühes. Ettevõtja rollidest ehk mütsidest saad lugeda Pilvebüroost.

Elulaad

Palgatöötaja elu on selgepiirilisem. Ettevõtja tegevus tingib elulaadimuutusi. Mõtle läbi oma isiklik elu. Milliseid muutusi see kaasa toob? Enesejuhtimine – ole oma hinge insener.


Ära raiska oma aega palgatööga! Äripäev, 19.05.2015


Kui soovid veel lisaks lugeda, siis viska pilk peale ka Digiraamatupidaja artiklile Tahan saada ettevõtjaks, kus on veel kasulikke linke ja Äripäeva artiklile Ettevõtjaks saamist takistab hirm.

Youtubes on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi video Kuidas saada ettevõtjaks.

Vikerraadio Rahatarkus 19. osa 14.03.2016

Kui tekkis küsimusi, siis võta ühendust Digiraamatupidajaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar